ETA chce rokovať o definitívnom ukočení konfliktu

25.11.2012 Celý región

Madrid 25. novembra (TASR) - Baskická separatistická organizácia ETA v sobotu vyhlásila, že má záujem rokovať so španielskou a francúzskou vládou o definitívnom ukončení ozbrojených operácií a odovzdaní zbraní. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na baskický denník Naiz.

Podľa periodika, ktorý v sobotu zverejnil predbežné stanovisko teroristickej organizácie, chce ETA jednať o vrátení väzňov zo svojich radov na územie Baskicka, o zrušení ozbrojených štruktúr, ako aj o úplnom odzbrojení. Ak budú rokovania úspešné, mohlo by to prispieť k definitívnemu koncu ozbrojeného konfliktu.

Približne pred rokom pritom ETA oznámila koniec takmer štyridsaťročného konfliktu za nezávislosť, v ktorom zomrelo viac než 800 ľudí. Organizácia však ani potom neukončila všetky svoje operácie a dodnes sa nevzdala zbraní.

Vyjadrenie španielskeho ministerstva vnútra sa doposiaľ nepodarilo získať. Španielska vláda však v minulosti niekoľkokrát odmietla so skupinou vyjednávať a dlhodobo volá po jej rozpustení a odovzdaní zbraní.
 

Vyberte región